Nazad na listu Prikaži vse

Javni razpis za sofinanciranje pilotnega projekta »Osrednja šolska kuhinja«

TIP:

Status : Odprto

Trajanje: 23. 05. 2025 - 23. 06. 2025

DRŽAVA : Slovenija


Razpisovalec: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Razpisana vrednost: 700.000,00 €
 
Roki za prijave: 23. 5. 2025 - 23. 6. 2025 do 12.00

1.    Naziv in sedež neposrednega proračunskega uporabnika, ki dodeljuje sredstva
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Masarykova cesta 16, Ljubljana (v nadaljevanju: ministrstvo), kot neposredni uporabnik državnega proračuna, bo izvedlo predmetni javni razpis za sofinanciranje pilotnega projekta osrednje šolske kuhinje glede možnosti uvedbe sodobnejšega načina priprave hrane za več javnih osnovnih šol (v nadaljevanju: Pilotni projekt osrednje šolske kuhinje).


2.    Namen razpisa
Namen razpisa je sofinancirati izvedbo enega pilotnega projekta osrednje šolske kuhinje glede možnosti uvedbe sodobnejšega načina priprave hrane za več javnih osnovnih šol. Osrednja šolska kuhinja se organizira v okviru javne osnovne šole, kot organizacijsko, prostorsko in tehnološko središče, ki bo z logistično podporo t.i. satelitskih kuhinj (šol brez lastne kuhinje ali s funkcijo razdeljevanja) omogočala pripravo večjega števila kakovostnih šolskih obrokov, tudi za otroke s posebnimi prehranskimi potrebami. Sredstva za izvedbo pilotnega projekta se zagotovijo iz državnega proračuna in proračuna lokalne skupnosti.


3.    Cilj razpisa 
Cilj razpisa je v letu 2025 in 2026 realizirati pilotni projekt osrednje šolske kuhinje, s katerim se bo preverila možnost uvedbe sodobnejšega, centraliziranega načina priprave hrane, ki bo omogočal oskrbo z obroki za več javnih osnovnih šol, oz. dislociranih enot v osnovnem šolstvu za vzpostavitev mreže VIZ, ki bo aktivno sodelovala pri uvajanju inovativnih rešitev na področju priprave, transporta, dodelave toplih šolskih obrokov, uvedbo primerne tehnološke opreme, strokovnega usposabljanja, spremljave učinkov, poročanja in spremljanja kakovosti. 
Cilji pilotnega projekta:
1. Optimizacija kadrovskih procesov: Uvedba občinsko usklajenega sistema organizacije kuhinjskega kadra z možnostjo medšolskega nadomeščanja.
2. Logistična racionalizacija: Zagotovitev transportnih sredstev z ustrezno temperaturno regulacijo; optimizacija poti in časov razvoza; standardizacija pakiranja in termične obdelave.
3. Vzpostavitev pogojev za pripravo dietnih obrokov: Zagon osrednje enote s posebej opremljenim prostorom za pripravo diet; zagotovitev usposobljenega dietnega kuharja; enotna nabava posebnih živil.
4. Zmanjševanje količine odpadne hrane: Uvedba sistemov za spremljanje porabe in ostankov hrane; uporaba digitalnega načrtovanja porcije.
5. Izboljšanje kakovosti in varnosti prehrane: Poenotenje receptur, uporaba standardiziranih postopkov priprave, uvedba sodobne opreme (npr. šok ohlajevalci, konvektomati).
6. Povezovanje lokalnega okolja: Uporaba lokalno pridelanih živil z vključevanjem lokalnih ponudnikov preko skupnega javnega naročanja.
7. Predlog sistemskih rešitev: določitev normativov za pripravo obrokov in osebja, oblikovanje metodologije za določitev cene posameznega obroka in drugo.
8. Posodobitev osrednje šolske kuhinje in novih lokacij javnih šolskih kuhinj, za katere se bo pripravljala hrana: posodobitev tehnološke opreme, prostorov za skladiščenje, jedilnic,...
9. Uporaba digitalnih orodij: Uvedba sistemov za digitalno naročanje živil, planiranje jedilnikov in sledenje porabi, kar bi omogočilo zmanjševanje odpadkov.

S sofinanciranjem investicije v osrednjo šolsko kuhinjo v javni osnovni šoli in v dislocirane enote kuhinj drugih javnih osnovnih šol se zagotovijo pogoji za uvedbo sodobnejšega načina priprave hrane, skladno z ZŠolPre-1.

»Javna osnovna šola« za namene predmetnega javnega razpisa obsega: osnovne šole (v nadaljevanju: OŠ), podružnične osnovne šole (v nadaljevanju: POŠ), osnovne šole za učence s posebnimi potrebami (v nadaljevanju: OŠPP).

V prilogi razpisne dokumentacije je projektna naloga za pilotni projekt »Osrednja šolska kuhinja«.


4.    Predmet javnega razpisa
Predmet razpisa je sofinanciranje investicije v ureditev in opremo osrednje šolske kuhinje in dislociranih enot javnih osnovnih šol. Investicija obsega manjša vzdrževalna GOI dela, s katerimi se obstoječe šolske kuhinje prilagodijo in posodobijo za potrebe umestitve ustrezne tehnološke opreme za pripravo večjega števila obrokov. 

Pod vzdrževalna dela sodijo zamenjave posameznih dotrajanih konstrukcijskih in drugih elementov, inštalacijski preboji in tista dela, ki so namenjena ohranjanju uporabnosti in vrednosti objekta ter izboljšave, ki upoštevajo napredek tehnike. 

Rekonstrukcije in/ali novogradnje kuhinj, za katere je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, niso predmet sofinanciranja.

Posamezna občina lahko prijavi samo en projekt v posodobitev obstoječe šolske kuhinje za namen ureditve osrednje šolske kuhinje in dislociranih enot šolskih kuhinj.

Povezava do razpisa in dokumentacije: Kliknite tukaj.

Nazad na listu Prikaži vse